Pracownia gospodarstwa domowego
Pracownia gospodarstwa domowego jest chyba najważniejsza na Warsztacie, codziennie przygotowuje się tu bowiem posiłek. Uczestnicy pod czujnym okiem instruktora zdobywają wiedzę z zakresu gastronomi. Ponadto uczą się podstawowych czynności przydatnych w życiu codziennym (np. robienie zakupów, pranie i prasowanie ubrań, nakrywanie do stołu), poznają podstawy savior-vivre, uczą się jak bezpiecznie obsługiwać sprzęt AGD. Podstawową przesłonką uczestnictwa w pracowni jest przestrzeganie zasad higieny osobistej na stanowisku pracy podczas przygotowania posiłku i w trakcie konsumpcji.
U naszych podopiecznych staramy się rozwijać umiejętności estetycznego podawania i przygotowywania poczęstunku (nakryć do ilości biesiadników), a także zasady zachowania się podczas spożywania. Po posiłku uczestnicy samodzielnie muszą posprzątać stół, zmyć naczynia oraz odstawić je na swoje miejsce.
Uczestnicy biorą udział w planowaniu niezbędnych zakupów, wraz z instruktorem kupują potrzebne produkty. Dążymy do tego, aby w miarę możliwości byli przygotowani do samodzielnego życia.