Sekcja gospodarstwa domowego
Celem zajęć w pracowni gospodarstwa domowego jest zapoznanie uczestników z zasadami przygotowania prostych potraw, a także z zasadami zdrowego odżywiania. Pracownia gospodarstwa domowego jest chyba najważniejsza z wszystkich, bowiem codziennie przygotowuje się tu ciepły posiłek dla uczestników.
Podstawową przesłanką uczestnictwa w pracowni jest przestrzeganie zasad higieny na stanowisku pracy podczas przygotowywania posiłków i w trakcie konsumpcji.
Podopieczni zdobywają wiedzę z zakresu gastronomii, uczą się podstawowych czynności przydatnych w życiu codziennym, poznają podstawy savoir vivre, uczą się bezpiecznie obsługiwać sprzęt gospodarstwa domowego. Formy zajęć, to: dokonywanie potrzebnych zakupów, nakrywanie i podawanie do stołu, mycie naczyń, przygotowanie składników i potrzebnych naczyń, obieranie jarzyn i ziemniaków, wykonywanie wstępnej obróbki produktów – mycie, siekanie, porcjowanie, ucieranie, sporządzanie kanapek, zapiekanek, surówek i sałatek, pieczenie ciast, przygotowywanie deserów oraz kawy i herbaty.